Anasayfa   -   Künye   -   İletişim 26 Nisan 2024 Cuma
       Siyaset  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  
 
      
Başlıksız Belge
 Anasayfa    >  Güncel
  Gripten korunma yolu tedaviden daha önemlidir   21.10.2016  
   Grip hastalığının korunma yollarının hastalığın tedavisinden daha önemli olduğunu söyleyen Çınarcık Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Han, gripten korunma yollarını anlattı.
   

Her yıl bahar ve kış aylarında sıklıkla görülen grip hastalığı hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Ramazan Han, “Grip hastalığı her yıl bahar ve kış aylarında görülen, daha çok burun akıntısı, hapşırık, öksürük ve daha ileri boyutlarda olursa burun kaşıntısı, halsizlik ve yorgunluk gibi semptomlarda devam eden gribal bir hastalıktır. İletkeni virüs ve bu virüsün çeşitleri bulunuyor. Daha çok kış ve bahar aylarında görüyoruz son derece bulaşıcı, kişiler arasında dikkat edilmediği sürece büyük salgınlar yapabilen ve belli gruplarda ölümlere sebep olabilen ciddi bir hastalıktır. Bu hastalık damlacık yoluyla bulaşıyor. Hapşırma, aksırma gibi şeylerle etrafa bulaşıyor. İnsanlar temas yoluyla bu virüsü kendi aralarında bulaştırabiliyorlar. Gribin özellikle 65 yaş üstü hastalarda son derece ciddi olabildiğini söyleyebiliriz. 2 yaş altı çocuklarda, kanser tedavisi gören insanlarda, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği ve organ yetmezliği olan insanlarda çeşitli bağışıklılığı baskılayıcı ilaç kullanan insanlarda daha ciddi sorunlar doğurabilen bir hastalıktır. Ama genelde bu mevsimlerde söz ettiğimiz belirtilerle gelip geçen bir hastalık, bulaşıcı ve son derece yaygın görülür.” Dedi.

Gripten korunma yollarının başında ellerin sıklıkla yıkanması geldiğini belirten Uzm. Dr. Han; Gripten asıl korunma yolu sık sık ellerin yıkanması, toplu ortamlarda bu tarz insanlarla çok bir arada olmamaya çalışmaktır. Gribin bir aşısı var, biz grip aşısının mevsimsel, dönemli ve yıllık yaptırılması taraftarıyız ama yaptırmamak da insanların bir seçeneğidir. Korunma yolu tedavi yolundan çok daha önemlidir. Öncelikle korunmak lazım çünkü, spesifik bir tedavisi yok. çok ciddi vakalarda anti viral dediğimiz ilaçlar kullanılıyor. Ama normal griplerde anti viral ilaç kullanmıyoruz. Özellikle Semptomatik dediğimiz ağrı kesici, burun akıntısını önleyici ilaçlar veriyoruz. Bu tedaviyle genelde 1 hafta 10 gün üçünde geçen bir hastalıktır ama yerine, kişinin bağışıklık durumuna, yaşına ve hastasına göre de son derece ölümcül bir hastalık gurubudur.” şeklinde konuştu.

      Köşe Yazarları

Ayhan Polat
Kalemin Gölgesi

‘Ahde Vefa Gecesi’nden alnımızın akıyla çıktık
Bülent Gürçam


Yalova ile hesaplaşmak
NESİM KAYA


ÜÇÜNCÜ YOL
 
 

Copyright © 1995 - 2024
       Siyaset  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  

Yalova Haber  -  Çiftlikköy Haber  -  Çınarcık Haber