Anasayfa   -   Künye   -   İletişim 25 Nisan 2024 Perşembe
       Siyaset  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  
 
      
Başlıksız Belge
  Halk oyunlarının birleştirici gücü 24.02.2021
Ayseren Soyer  /  
 Yazarın Diğer Yazıları
 Çınarcık’ın Lezzetleri
 Çınarcık’ta Bayramlar
 Çınarcık Turizm Derneği Yurt İçi ve Yurt Dışı Faaliyetlerine Hazırlanıyor
 Marmara’nın İncisi Çınarcık’ta Yaz Sezonu
 Kabotaj ve Denizcilik Bayramı Haftası
 Babalar Günü ve Çınarcık’ın Naci Babası
 Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü Anlam ve Önemi
 Yalova Çınarcık’ta Uyuşturucu Bağımlılığına Karşı Düşünülen Etkinlikler
 29 Mayıs Türk Büyüklerini Anma Günü
 Çevremizi Temiz Tutalım
 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı
 10- 16 Mayıs Engelliler Haftası
 Çınarcık’ta Uluslararası 23Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Festivali
 Turizm Haftası
 Polis Haftası Kutlu Olsun
 Sağlık Haftası (7-13 Nisan)
 Dünya Tiyatrolar Günü
 Dünya Yaşlılar Haftası 19-24 Mart
 14 Mart Tıp Bayramı
 8 Mart Dünya Kadınlar Günü
 Naci Soyer'den Çınarcık Turizmi Hakkında Bilgiler
 Halk oyunlarının birleştirici gücü
 Çınarcık’ta, 23 Nisan’da Dünya Çocuklarının Buluşmaları
 Çınarcık'ın Naci Baba’sı
 Halk Oyunlarının Çınarcık’a etkisi
 Dünyanın en yaşlı halk oyuncusu Çınarcık’ta
 Çınarcık’ta Bir Halk Oyunları Hikayem
 Altın Çınarcık Festivali
 Folklor
 Milli kültürümüzle ilgili düşüncelerim
 Türk Halk Oyunlarına yolculuğum
 

Yıllardan 2014 yılı, Türk Halk Oyunları ekibimiz Gürcistan/Batum ülkesinden uluslararası davet almıştı. Bu davete icabet etmek gerekirdi ve biz de öyle yaptık. Hazırlıklar yapmaya başladık. Yalova ilinde bir okulu çalıştırıyordum.  Bahçelievler ve Rahmi Tokay İlköğretim Okullarını iki okulun idarecileriyle birlikte karar alıp, öğrencileri tek grup haline getirerek, provalarımızı ve hazırlıklarımızı tamamladık. 

Tüm gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra, 30 öğrenci eşliğinde Çınarcık Turizm Derneği Başkanı Naci Soyer ve yönetimdeki 5 kişi; Kılıçköy Okul Müdürü Nevzat Taşkın, Bahçelievler İ.Ö.O. Müdür Yardımıcısı Remziye Yüksekli, .....Sağlık Mdr. Belma Yüksekli, Bahçelievler İ.Ö.O. öğretmenlerinden Aysel Kanpolat ve Çınarcık Turizm Derneği Başkanı Yardımcısı Bedros Çoban ile toplamda 40 kişilik bir ekip ile koyulduk yola. 

Yolculuğumuz çok eğlenceli bir şekilde başladı. Hayatlarında Yalova dışına hiç çıkmamış öğrenciler bu sayede yurt dışına çıkma şansı yakalamış ve bu şansı yakaladıkları için çok heyecanlıydılar. Artık son noktaya yani Artvin Sarp Kapısı'na gelmiştik. Ama bu devrede çok üzücü bir olayla karşılaştık. Önceden eksik bilgilendirme yapıldığı için biz de sadece bizden istenilen belgelerle gitmiştik ve velilerden aldığımız izin belgeleri kapıda geçerli bulunmamıştı. Noterden muvafakatname almamız gerekliydi. Aksi halde öğrenciler kapıdan giriş yapamıyordu. Biz birçok arayış içerisine girdik. Yalova'da neredeyse aramadığımız ilgili bir kurum kalmamıştı. Lakin hiçbir kurum bu isteğimizi yerine getirmemişti. Kültürel sorumluluğumuzu üstelenen ben eşim ve öğrencilerim için kendi sorumluluklarını yerine getirmeyen kurumlar bizi daha da üzmüştü. 17 saat bekleyişin ardından Rahmi Tokay İ.Ö.O. Müdürü Cengiz Göktürk beni arayarak 'Ayseren Hocam ne yap ne et o kapıdan geri dönme' dedi. 

Ben de bu söze uyarak o andan itibaren masaya yumruğumu vurup bu işi sonlandırmam gerektiğini anladım. Öğrencilerim boynuma sarılarak 'Hocam üzülmeyin ne istiyorsanız yapmaya hazırız yeter ki geri dönmeyelim' dediler. Tüm öğrenciler tek tek ailelerini arayarak noterden fax yoluyla bu belgeyi aldılar. Velilerimiz bu izinleri büyük zorluklarla almayı başardılar. Lakin öğrencilerimiz arasında baba veya anneleri farklı yerlerde olup belge alamayacak durumda kalanlar bile bu güçlüğü yenmişti. 

Peş peşe faxlar gelmeye başlayınca mutluluk gözyaşlarımızı tutamamıştık. En son bir öğrencim kalmıştı bu öğrencimin babası ile ilgili çok özel bir durum olduğundan babadan izin almadan bu belge alınamıyordu ve geçemez dediler. Herkes kapıdan geçmiş ben ve o öğrencim kapıda kalmıştık. Öğrencim gözyaşlarıyla boynuma sarılıp 'Hocam ne olur beni bırakma' diyerek hıçkırıklarla ağladı ve ben de gözyaşlarımı tutamamıştım. Oraya hep birlikte gitmiştik ve kimseyi geride bırakmaya niyetim yoktu. Kapı'nın yetkili müdürüne zar zor çıkıp bu öğrencinin bütün sorumluluklarının üstümde olduğunu sadece annesinin izninin olduğunu sert bir dilde müdüre ifade etmem gerekti. 

Müdür bey gördüğü tablo ve kararlılık karşısında ikna olmuştu. En son öğrencim ve ben de kapıdan geçmiştik. Tüm öğrencilerim bizi kapıda alkışlar ve gözyaşları eşliğinde karşılamıştı. 

Batum'da beş gün boyunca kaldık çok güzel anılar, hikayeler bırakmıştık arkamızda. Ülkemizin bayrağını festivallerde gururla dalgalandırmış, kültürel zenginliğimizi göstermek için elimizden geleni yapmıştık. 

Halk oyunlarının birlik ve beraberliğin zor zamanlarda sağlanınca nasıl da başarıya ulaştığını ve daha birçok şey öğreten güzel bir anıyı sizlerle paylaştım. Herkese huzurlu mutlu haftalar dilerim.

      Köşe Yazarları

Ayhan Polat
Kalemin Gölgesi

‘Ahde Vefa Gecesi’nden alnımızın akıyla çıktık
Bülent Gürçam


Yalova ile hesaplaşmak
NESİM KAYA


ÜÇÜNCÜ YOL
 
 

Copyright © 1995 - 2024
       Siyaset  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  

Yalova Haber  -  Çiftlikköy Haber  -  Çınarcık Haber