Anasayfa   -   Künye   -   İletişim 18 Nisan 2024 Perşembe
       Siyaset  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  
 
      
Başlıksız Belge
 Anasayfa    >  Güncel
  Bu kez Av için değil, yem bırakmaya çıktılar   19.02.2017  
   HABER : OZAN SÖYLER / Çınarcık Sürek Avcılar Derneği ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri yaban hayvanları için doğaya yem bıraktı.
   

Çınarcık Hasanbaba mesire alanı bölgesinde yaban hayvanları için doğaya yiyecek bırakan avcılar ve av koruma ekipleri, yaban hayvanlarının köylere inmesinin önüne geçiyorlar. 15 kişilik avcı ve av koruma ekipleri 7,5 kg sakatat ve besleme malzemelerini ormanın çeşitli bölgelerine bıraktılar.

Kış sezonu boyunca 8 ton sakatat ve 20 ton besleme malzemelerinin yaban hayvanları için dağıtıldığını belirten Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Nevzat Alğan, şunları söyledi: “Çınarcık ilçesinde, Çınarcık Avcılar Derneğiyle beraber burada dağıtımları gerçekleştirdik. Yaptığımız çalışmada 7, 5 kilo sakatat, mısır, buğday, arpa ve besi yemi olmak üzere burada yaban hayvanlarına dağıtımını gerçekleştirdik. Dağıtım sadece burada belirli noktalarda değil de, orman içlerinde yapıyoruz ki amacımız hayvanlar rahatsız olmadan gelip buradan beslenmesini yapıp, tekrar kendilerine ait olan bölgelere geri dönmelerine sağlamaktır. Bu gaye doğrultusunda diğer avcı derneklerimizle Yalova ilinde ekibimizle beraber yapmaktayız. Şuan bu çalışmaları 3 araç, 15 kişiyle beraber diğer ilçelerde de devam ettirmekteyiz. Amacımız burada yaban hayvanlarını öldürmek veya avlamak değil, amacımız bu soğuk kış günlerinde karın aşırı baskın olduğu ve hayvanların yem bulamadığı dönemlerde avcı kardeşlerimizle beraber bu alanlarda beslemelerini gerçekleştirmektir.” dedi.

Kış sezonu boyunca yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Alğan, “Bu kış sezonunda şuana kadar 8 ton sakatat dağıtımı gerçekleştirildi, yaklaşık 20 ton da beslenme çalışması yapıldı. Besleme olarak da mısır, buğday ve arpa dağıtımı yapıldı. Bu çalışmalarımız kar sezonu boyunca sürekli sık sık yapıldı. Bazen öyle durumlarla karşı karşıya geldik ki, araçlarımızın bazen kara takıldığı, kaydığı ve köylülerin desteğiyle traktörlerle çalışmalara desteğiyle yapıldı. Bazen araçlarımızın gitmediği noktalarda köy muhtarlarımızdan yardım isteyerek traktörlerle bu çalışmaları gerçekleştirdik.” dedi.

Yemleme sayesinde yaban hayvanlarının köylere saldırısının olmadığını dile getiren Alğan, “Geçmiş dönemlerde yaban hayvanlarının köylere indiğini, vatandaşlarımızı rahatsız ettiğini gördük ve duyduk. Bu dönemde, yaklaşık 2 senedir bu çalışmaları çok aşırı derecede yaptığımız için, gelen ödenekler doğrultusunda bütün alımları gerçekleştirdiğimiz için bu dönem yaban hayvanlarının köylere saldırısıyla karşılaşmadık. Çakal ve domuzun köy civarında dolaştığını hiç duymadık. Ancak bunun da sebebi, gidip sebze halinden meyve sebze artığını alıyoruz. Gidip kasaplardan sakatat alıyoruz, bizim ödeneklerimizle de besleme çalışmaları amacıyla da mısır, buğday, arpa alarak doğaya salımı gerçekleştirilerek, burada yaban hayvanlarının aşağılara inmelerini engellemiş olduk.” şeklinde konuştu.

 

Çınarcık Sürek Avcılar Derneği Başkanı Erol Coşkun da Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne teşekkür ederek şunları kaydetti:

“Yalova Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğümüzle birçok ortak proje yaptık, buda onlardan biri kendilerine teşekkür ediyorum. Doğadaki yaban hayvanına biz avcı olarak vurucu, öldürücü değil besleyici de olabiliyoruz. Koruyucu da olabiliyoruz, bu hayvanların ormanda sabit kalmaları için, ormanın derinliklerinde kalması için bizde elimizden gelen beslemeyi yapıyoruz.” şeklinde konuştu.   

 

      Köşe Yazarları

Ayhan Polat
Kalemin Gölgesi

‘Ahde Vefa Gecesi’nden alnımızın akıyla çıktık
Bülent Gürçam


Yalova ile hesaplaşmak
NESİM KAYA


ÜÇÜNCÜ YOL
 
 

Copyright © 1995 - 2024
       Siyaset  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  

Yalova Haber  -  Çiftlikköy Haber  -  Çınarcık Haber