Anasayfa   -   Künye   -   İletişim 19 Nisan 2024 Cuma
       Siyaset  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  
 
      
Başlıksız Belge
 Anasayfa    >  Güncel
  Bağcılar Belediye Başkanı Çınarcık’ta öğrencilerle buluştu   10.11.2016  
   Yalova Üniversitesi Çınarcık Meslek Yüksekokulu Yerel Yönetimler programının söyleşi programına konuk olan İstanbul Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, sosyal belediyecilik faaliyetleri ve deneyimlerini anlattı.
   

Çınarcık Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Salih Batal tarafından karşılanan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı öğrencilerin alkış ve çiçekleriyle konferans salonuna geldi.

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, ilçenin cazibe merkezi haline geldiğini belirterek, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında dönüşüm yaşandığına dikkat çekti. Şehri dönüştürürken insanların da dönüştürülmemesi gerektiğine dikkat çeken Çağırıcı, “Böyle yapılırsa farklı sosyolojik yapı ortaya çıkar. İnsanları çocukluğunu yaşadığı ve büyüdüğü o mahallelerden koparmamak lazım. Müteahhitlere söylüyorum, dönüşüm yaparken şehri mahvetmemeliyiz.” diye konuştu.  

Bağcılar’ın yerel belediye olarak bir ilki gerçekleştirip Elektronik Belge Yönetim Sistemi’ni (EBYS) hizmete sunduğunu da hatırlatan Çağırıcı, söyleşi sırasında bir hemşerisinin belediyedeki evrak işlemlerinin tamamlanması sürecini ekrandan gösterdi ve en son safhada e-imza atarak onayladı.  Söyleşide 15 Temmuz’a da değinen Çağırıcı, Çağırıcı, “Bizim gençliğe bir özür borcumuz var. Onların ülkesine hassasiyetlerini anlayamadık.” dedi. 

                Bağcılar’ın 1992 yılında Bakırköy’den ayrılarak ilçe statüsü kazandığını belirten Çağırıcı, yolu, elektriği, kütüphanesi olmayan bir ilçede yaşadıklarını ifade etti. Öğrencilik döneminde mum ışığı altında ders çalıştıklarını ve kütüphane için Beyazıt’a gittiklerini belirten Çağırıcı, “İlk olarak Bulgaristan ve Yunanistan’dan zorunlu göç ile gelen hemşehrilerim ilçemize yerleşti. İlçemizin nüfusu 303 bindi. 1980’den sonra Anadolu’dan göç başladı. O dönem 187 ahır ve mandıra vardı. Plansız bir şehir hayatı ortaya çıkmıştı.” dedi.  

“Sosyal Belediyecilik”

Yaşadığı ilçeye belediye başkanı oldu için şükrettiğinin altını çizen Çağırıcı, her zaman ilklere imza attıklarını vurguladı. 22 mahallede Halk Meclislerini hizmete sunarak, hemşehrilerinin görüş, düşünce ve temennilerini aldıklarını ve yeni projeleri birlikte hayata geçirdiklerini de anlatan Çağırıcı, “Sorunu kaynağında çözüyoruz. 1992’den önce ilçeye belediye başkanı geldiği vakit kurban kesiliyordu. Oysa şimdi bakan, milletvekilleri, vali ve kaymakamın halkla sıkça bir araya geliyor. 24 saat esasına göre hizmet veriyoruz.” diye konuştu.  757 bin hemşehrisinin sorumluluğunu taşıdığının da altını çizen Çağırıcı, ilçenin artık 6 metro ve 2 tramvay hattıyla konuşulduğunu anlattı. 

 “Öğrencilere e-imzayı gösterdi”

Bağcılar’ın yerel belediye olarak bir ilki gerçekleştirip Elektronik Belge Yönetim Sistemi’ni (EBYS) hizmete sunduğunu da hatırlatan Çağırıcı, her türlü işlemi internet vasıtasıyla takip edebildiğini kaydetti. Öğrencilere belediyeye başvuran hemşehrisinin evraklarının elektronik ortamda nasıl takip edildiğini de anlatan Çağırıcı, “Tüm belge ve bilgileri elektronik ortamda bulabiliyorsunuz. Şeffaf belediyecilik örneği sunuyoruz.” dedi. Çağırıcı, ayrıca işlemleri tamamlanan bir evrakla ilgili olarak kendi elektronik imzasını atarak süreci tamamladı. 60 noktada ücretsiz internet hizmeti sunduklarını da kaydeden Çağırıcı, Nostalji Bahçeleri, Kadın Aile ve Kültür Sanat Merkezi, Engelliler Sarayı, Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi’ni hizmete sunduklarını ifade etti. Ayrıca, 8 kapalı yüzme havuzu, Kadın Aile ve Kültür Sanat Merkezi, 16 Bilgi Evi, Engelliler Sarayı’nı anlatarak örnek projeler olduğunu vurgulayan Çağırıcı, Kent Konseyi ile Halk Meclislerinde ilçenin sorunlarının belirlendiğini ve süratle çözüme kavuşturulduğunu söyledi. 

 “OLMAZSA OLMAZIMIZ YERİNDE DÖNÜŞÜM” 

Bir soru üzerine Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili bilgi de veren Çağırıcı, yerinde dönüşümün olmazsa olmazı olduğunu anlatarak sosyal yapının korunması gerektiğini söyledi. Çağırıcı, “Şehri dönüştürürken insanları dönüştürmeye kalkmamalıyız. Farklı sosyolojik yapılar ortaya çıkar. İnsanları çocukluğunu yaşadığı ve büyüdüğü o mahallelerden koparmamak lazım. Müteahhitlere söylüyorum, dönüşüm yaparken şehri mahvetmemeliyiz.” diye konuştu.  Kentsel dönüşümde küçük parsellere izin verilmemesi gerektiğinin altını çizen Çağırıcı, şehri öldürmeden ve yoğunluğu arttırmadan dönüşüm yapılması gerektiğini söyledi. Çağırıcı, beton dayanıklığı oranının C 40 olması gerekirken dönüşmesi gereken binalarda ise bu oranın C6 çıktığını kaydetti. 

“GENÇLERE ÖZÜR BORCUMUZ VAR”

15 Temmuz işgal girişimine de değinen Çağırıcı, gençlerin bilinenin aksine büyük bir asalet örneği göstererek üniformalı hainlere karşı durduğunu söyledi. Çağırıcı, “Bizim gençliğe bir özür borcumuz var. Onların ülkesine hassasiyetlerini anlayamadık. Oysa o gece Çanakkale ruhunu yeniden gösterdiler. Ben böyle asil millete hizmet ettiğim için kendimi şanslı hissediyorum. Bu millet hep din istismarından çekti. En son FETÖ olayı ile yaşadık.” dedi. 

“Bağcılar’dan Çınarcık’a halı saha”

Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Başkan Çağırıcı, öğrencilerin sportif faaliyetlerini sürdürecekleri bir halı sahaya ihtiyaçları olduğu kendisine iletildi. Çağırıcı’da zemin çalışmalarının Üniversite tarafından yapılmasının ardından halı sahanın yapılacağı sözünü verdi. Program sonunda Çınarcık Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Salih Batal günün anısına Ay Yıldızlı rozeti Çağırıcıya hediye etti.

 

      Köşe Yazarları

Ayhan Polat
Kalemin Gölgesi

‘Ahde Vefa Gecesi’nden alnımızın akıyla çıktık
Bülent Gürçam


Yalova ile hesaplaşmak
NESİM KAYA


ÜÇÜNCÜ YOL
 
 

Copyright © 1995 - 2024
       Siyaset  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  

Yalova Haber  -  Çiftlikköy Haber  -  Çınarcık Haber