Anasayfa   -   Künye   -   İletişim 20 Nisan 2024 Cumartesi
       Siyaset  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  
 
      
Başlıksız Belge
 Anasayfa    >  Güncel
  “Kaçak Saray Halifeliğin Türkiye’deki merkezi olmayacak”   28.04.2016  
   Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Çınarcık Şubesi, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın Laiklikle ilgili yaptığı açıklamaya karşı sert bir açıklama yaptı.
   

Alevi Bektaşi Federasyonu,  Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri,

 Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri’nin tüm Türkiye’de ortaklaşa düzenlediği basın toplantısında TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın yaptığı açıklamaya karşı sert bir açıklama yapıldı.

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Çınarcık Şubesi Başkanı Mahmut Demir’in  ve vakıf üyelerinin katıldığı bir basın toplantısında okunan açıklamada;” 25.04.2016 tarihinde İslam ülkeleri akademisyen ve yazarlar birliğinin İstanbul’da düzenlediği “yeni Türkiye Konferansları”nın altıncısında konuşan TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın “Laiklik yeni anayasada olmamalıdır” beyanıyla açığa çıkardığı; mevcut sisteme yönelik ideolojik hesaplaşmalarının bir getirisi olduğunu düşündüğümüz sözleriyle kamuoyunun yoğun tepkisini toplamıştır.
Türkiye’deki tüm halkların, kendi vekillerini seçerek gönderdiği Türkiye Cumhuriyeti’nin meclisinde; o meclisin başkanlığı görevini yürüten bir işinin, Cumhuriyet rejiminin temel taşlarından biri olarak Laiklik ile ilgili “yıkıcı” tabirler kullanması kabul edilebilir değildir.


TBMM Başkanı ağzındaki baklayı çıkararak aslında AKP iktidarının zihninde yatan gerçeklik gün yüzüne çıkarılmıştır. Hilafet isteklerini halifelik hayallerini bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Meclis başkanı Kahraman’ın yoğun tepki getiren laiklik karşıtı sözlerinden dolayı; haklı tepkilerini sokaklarda ve okudukları üniversitelerin bahçelerinde yansıtmak isteyen ve yasal haklarını kullanmak isteyen vatandaşlarımıza, gençlerimize karşı gösterilen polis şiddeti, gözaltılar ve fiziki yaralamalar, ülkenin içerisinde bulunduğu kaotik günlerde yönetimsel çaresizlikleri teker teker gözler önüne sermektedir.
Bilinmelidir ki Laiklik olmasa olmazımızdır. Bizler için hava gibi, ekmek gibi, su gibi yaşamsal bir öneme sahiptir. Bilinmelidir ki ”Laiklik “üzerine yapılan tartışma, bir DİN TARTIŞMASI değildir. Farklı inançlara ait ve bu ülkede yaşayan herkesi ve tüm azınlıkları ilgilendiren bir varlık tartışması halidir.
Meclis başkanlığı gibi hassas bir görevi olan ve Türkiye Cumhuriyeti kanunları dâhilinde siyasi bir partinin milletvekilliği ile meclise giren meclis başkanının kabul edilemez sözleri; üstelik toplumun tümünü ilgilendirecek ve bu hassasiyeti üzerinden hezeyana getirecek böylesi bir söylemi; konumu gereği ”fikir özgürlüğü” temelinde değerlendirildiğinde abes; ancak –yine konumu gereği –Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre değerlendirildiğinde ise TCK’nın 216 maddesine göre, suç teşkil etmektedir.
Meclis başkanını seçimle göreve getiren Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni İsmail Kahraman yapmış olduğu laiklik karşıtı açıklamalarından dolayı gerekli hukuki süreçleri başlatması için göreve davet ediyoruz.
Herkes bilmelidir ki kaçak saray halifeliğin, Türkiye’de hilafetin merkezi olmayacaktır” şeklinde açıklama yapıldı.
                                                

 

      Köşe Yazarları

Ayhan Polat
Kalemin Gölgesi

‘Ahde Vefa Gecesi’nden alnımızın akıyla çıktık
Bülent Gürçam


Yalova ile hesaplaşmak
NESİM KAYA


ÜÇÜNCÜ YOL
 
 

Copyright © 1995 - 2024
       Siyaset  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  

Yalova Haber  -  Çiftlikköy Haber  -  Çınarcık Haber