Anasayfa   -   Künye   -   İletişim 19 Nisan 2024 Cuma
       Siyaset  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  
 
      
Başlıksız Belge
 Anasayfa    >  Eğitim
  Çınarcık MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Batal; “Büyümeyi kontrollü bir şekilde sağlamaya çalışıyoruz”   17.02.2016  
   Çınarcık Meslek Yüksekokulu Ülkemizin ihtiyaç duyduğu küresel rekabete hazır nitelikli insan gücünü yetiştirmek, üniversite-sanayi-toplum işbirliğini sağlayarak ilimizin, bölgemizin ve ülkemizin sosyal, ekonomik ve kültürel gelişimine katkıda bulunmak, Uluslararası düzeyde araştırma-geliştirme çalışmaları yaparak hayata değer katan bilgi üretmeyi amaçlayan bir yüksekokul olma misyonuyla çalışmalarına devam ediyor. 2009 yılında 40 öğrenciyle eğitim hayatına başlayan Çınarcık Meslek Yüksek Okulu şuanda 10 Bin metre kapalı alanda 1200 öğrenciyle eğitim sürecini sürdürüyor. Büyümeyi kontrollü bir şekilde sürdüren Çınarcık Meslek Yüksekokulu bölgenin ve ilçenin şartlarını göz önünde bulundurarak emin adımlarla ilerliyor.
   

 Çınarcık Meslek Yüksek Okulunun kurucu Müdür yardımcılığını yaptığı sırada, Yönetim ve Organizasyon Bölüm Başkanlığı ve Yerel Yönetimler Program Başkanlığı görevine de atanan Yrd. Doç Dr. Salih Batal, 12.09.2012’de Çınarcık Meslek Yüksekokulu müdürü görevine getirildi. Ulusal ve uluslararası düzeyde “Kamu Yönetimi, Yerel Yönetimler, Stratejik Yönetim ve Avrupa Birliği” konularında akademik araştırma ve çalışmalar yapan Yrd. Doç. Dr. Salih Batal, Çınarcık Meslek Yüksek Okulunun kuruluşundan bugüne sürdürülen çalışmaları Çınarcık Gazetesine anlattı. 

                          

Çınarcık Meslek Yüksek Okulunun eğitime Çınarcık Belediyesinin üst katındaki yerleşkede başladığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Salih Batal, “Çınarcık Meslek Yüksek Okulu kuruluş aşaması Çınarcık Belediye binasının üst katının tahsis edilmesiyle fiziki olarak gerçekleşti. Kurucu müdürümüz şuan ki mühendislik fakültesi dekanımız Prof. Dr. Rafet Bozdoğan beyefendidir. Ben Yrd. Doç Dr. Salih Batal ve Doç Dr. Mahmut Kabakçı kurucu müdür yardımcıları olarak göreve başladık. Belediye binasında göreve başladığımızda ilk yıl Adalet programıyla 40 öğrenci ve 9 hocayla eğitime başladık. İlk yıl böyle geçtikten sonra ikinci yıl Yerel Yönetimler ve Çocuk Gelişimi programı öğrencilerimiz geldi ve 120 sayısına ulaştık. Tabi o dönem bizim büyüme planımız tanımlıydı hangi yıl, hangi bölüme öğrenci alacağız, kaç sayısına ulaşacağız. Emanet bir binada duruyorduk, o dönem yeni binaya geçmeyle ilgili çalışmalarımızda başlamıştı. Çınarcık belediyesinin tahsis ettiği arazi üzerine ve inşaat çalışmaları da başlamıştı. Yeni binaya geçerken bir büyüme hamlesiyle geçtik. 440 kişiyle yeni binaya geldik o süreçte de Yaşlı bakım programımız, Özel güvenlik programımız, Sosyal hizmet programımız eğitime başlamış oldu.” dedi.

                         

‘6 Programda 1200 öğrenci ile eğitime devam ediliyor’

 6 program ile eğitime devam edildiğini dile getiren Çınarcık Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç Dr. Salih Batal; “tüm programlarımızın 1. ve 2. Sınıfları var, Yaşlı Bakım programımız hariç tüm programların ikinci öğretimleri de mevcut. Totalde şuan 1200 öğrencimiz var. Okulumuzun fiziki kapasitesi 3200 öğrenciyi kaldırabilecek niteliktedir.  Şuan mevcut programlarımız yerel yönetimler programı, yerel yönetimler programı, yaşlı bakım programı, adalet programı, çocuk gelişimi programı, özel güvenlik ve koruma programı, sosyal hizmet programıdır.” dedi.

‘Çınarcık’ı üniversiteye Üniversiteyi de Çınarcık’a alıştırarak Kontrollü büyümeyi amaçlıyoruz’

Üniversitenin büyüme hamlesiyle ilgili olarak yeni bölümlere öğrenci alımı değil, mevcudiyetinin alınmasıyla ilgili YÖK’le çalışmalar başladı. Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası, Bankacılık ve Sigortacılık, Maliye, Medya ve İletişim, Avrupa Topluluğu ve Sosyal Güvenlik programları da Çınarcık MYO bünyesine katıldı. Fakat hâlihazırda bu bölümlerin öğrencileri yok. Öğrenci almak için YÖK’ün belli şartları var. Bizim bu şartları sağlamakla ilgili problemimiz yok ancak büyümeyi kontrollü bir şekilde sağlamaya çalışıyor ve nitelikli büyümeyi önemsiyoruz. Yaşadığımız bölgenin, yaşadığımız ilçenin gerçekleri ve şartlarını da değerlendiriyoruz. Biz buraya geldiğimizde 9 bin nüfuslu bir ilçe vardı. 9 binin üzerine 3200 öğrenci ve diğer donatılarıyla, hocalarıyla, aileleriyle ortalama 4 binlik yeni bir nüfus eklediğinizde muhtemelen ilçede bir kaos çıkma ihtimali olurdu. Tabi bu kaos şiddet içermiyor örneğin, kira fiyatları, iletme fiyatları, yeme içme fiyatları Çınarcıkta çok zor durumda kalabilirdi. Bu yüzden Çınarcık’ı üniversiteye Üniversiteyi de Çınarcık’a alıştırarak, bu intibakı sağlayarak, harmanlayarak tabi aidiyet duygusunu çok önemseyerek kontrollü bir büyüme süreciyle hamlelerimize devam ediyoruz. Bu yıl 1200 öğrencimiz var önümüzdeki yıl da yine 1200 öğrenciyle eğitime devam etmeyi planlıyoruz. Yeni rektörümüz belirlendikten sonra okulumuzun bundan sonraki 2023 projelerine de başlanıp başlanmayacağının kararı verilecek. Halihazırda 10 bin metrekare kapalı alana sahip binamız var yaklaşık 20 dönümlük yerleşkeye kurulu.

                              

‘Mezun olan öğrencilerin istihdamı çok yüksek oranda’

Okulumuzun övünebileceğimiz kıymetli başarıları var. Her programın kendine özel müstesna halleri var. Özel güvenlik programımızın istihdam oranı %100, bizden sonra mezun olan öğrencilerinde ne yatığını takip etmeye çalışıyoruz. Tek derdimiz öğrenciyi mezun etmek değil, aynı zamanda onları mutlu etmek. Mutlu mezun diye bir hedefimiz var. Yaşlı bakım programımızın istihdam problemi yok. Çocuk gelişimi programımızın istihdam problemi yok. Adalet programımızda KPSS ile atanma oranı çok yüksek hatta öğrenciyken atanmaya başlıyorlar. Yerel yönetimler programımızın durumu biraz farklı onların atama problemi var. KPSS norm kadro gereği atanmaları ile ilgili bir problem. Öğrencilerde bu konuda sosyal medya çalışması başlatmışlar yerel yönetimler öğrencileri neden atanmıyor diye? Onların en büyük başarısı da dikey geçiş başarısıdır. Dikey geçişlerde iktisadi idari bilimler fakültesi siyaset bilimi ve kamu yönetimine geçişle ilgili. Hali hazırda bizim yerel yönetimlerimiz açıldığı günden beri dikey geçiş oranı itibariyle kendi yaşıt üniversiteler arasında Türkiye’nin en iyisi, istatistiklere göre atanma oranı itibariyle Türkiye birincisi. Bu yıl yine 40 öğrenciden yaklaşık 29 kişi fakülteye geçiş yaptı.

‘Çınarcık’a Yalova’ya katkısı olacak her şeye biz açığız.’        

İlçedeki diğer kurumlarla zaman zaman ortak çalışmalarımız oluyor. Özellikle Çınarcık Belediyesiyle zaman zaman yaptık. Türkiye’de Meslek Yüksek okullarında açılan ilk sosyal hizmet programı bizde açıldı. Üniversitemizin de bu anlamda tamamlayıcı bölümlerinden oluyor. Ön lisans, Lisans, yüksek lisans ve doktora çizgisi tamamıyla var olan belki de tek program. Sosyal Hizmetler alanında Çınarcık Belediyesi Halkla ilişkilerle, ergen çocuklarla, problemli ailelerle, ebeveyn ilişkileri dağılmış sorunlu ailelerle ilgili olarak Çınarcık Belediyesi ile ortak çalışmamız oluyor. Yaşlı Bakım programımızla ilgili yine belediye ile ortak çalışma gündemimiz oldu. Yerel yönetimlerle ilgili zaman zaman bürokratlarla Belediye başkanıyla çeşitli görüş alışverişleri ve ortak çalışmalar yapılıyor. Fakat bu bizi tatmin eder seviyede değil, daha fazla çalışma yapılmalı. Çünkü Çınarcık’ın buna ihtiyacı var. Bizde kurum olarak buna açığız, kamu yararı varsa biz varız. Hiçbir hesap, muhasebe, önde durma, anılmak gibi kaydımız olmaksızın, tamamen kamu yararı gereği Çınarcık’a Yalova’ya katkısı olacak her şeye biz açığız.         

‘Başarının sırrı Özverili ve Fedakar çalışmak’

Burası iyi bir okul, iyi olması içinde elimizden geleni yapıyoruz. Tabi tüm kurum idarecileri, kamu kurumları bunu iddia ediyor. Mühim olan iyiliği tanımlarken ölçülebilir olması. Yani neye göre iyi? Kime göre iyi? Hangi sıkalaya göre iyi? Biz Çınarcık Meslek yüksek okulu olarak tüm bölümlerimizle, hocalarımızla ölçülebilir değerlerle karşılaştırdığımızda neyi yapıp, neyi yapamadığımızı görebiliyoruz. Bundan sonraki süreçte, hep ön stratejik plan hazırlama, geleceği ön görme ona göre hamle yapma, alınabilinecek riskleri tanımlama, o risklere karşı çözüm önerileri geliştirme gibi yoğun mesai harcıyoruz. Yerel yönetimler üzerinde Türkiye birinciliğimiz, Adalet Programı üzerinde yoğun atamamız, neredeyse istihdamı olmamış, iş sahibi olmamış mezunumuzun bulunmaması itibariyle varlık misyonumuzu sağlıklı yürüttüğümüzü düşünüyorum. Bu bakımdan geleceği açık bir üniversite, tabi lokasyonunda burada biraz faydası var. Nitelikli öğrencinin gelmesiyle de biraz şanslıyız. Fakat hoca tercihlerinden tutup da, tüm çalışanlara kadar hepsi ince bir elemeden liyakat ilkesinden geçerek gelmektedir. Bu okulumuzu daha da kıymetli hale getiriyor. Hocaların yerleşiminin Yalova yada Çınarcık bölgesinde olmasını şart koşuyoruz. Çünkü meslekte intibak bakımından hizmette yerellik önemli İstanbul’dan, Bursa’dan Kocaeli’nden taşımayla çok sağlıklı olmayacağı için hocalarımızın burada olması ve bir aile hukukunun gelişmiş olması, insanların birbirleriyle iş hukuku dışında aynı zamanda hatır ilişkilerinin de bulunuyor olması fedakarlığı da beraberinde getiriyor. İnsanlar özveriyle çalışıyor ve başarımızın da asıl sırrı bu, bundan sonra da bu şekilde devam edecek.     

Haber / Foto : Ozan Söyler

      Köşe Yazarları

Ayhan Polat
Kalemin Gölgesi

‘Ahde Vefa Gecesi’nden alnımızın akıyla çıktık
Bülent Gürçam


Yalova ile hesaplaşmak
NESİM KAYA


ÜÇÜNCÜ YOL
 
 

Copyright © 1995 - 2024
       Siyaset  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  

Yalova Haber  -  Çiftlikköy Haber  -  Çınarcık Haber