Anasayfa   -   Künye   -   İletişim 19 Nisan 2024 Cuma
       Siyaset  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  
 
      
Başlıksız Belge
 Anasayfa    >  Güncel
  Şen köy’lüler Defne Yaprağının yaygınlaştırılmasını istiyor   24.12.2015  
   Yaz ve Kış yaprak dökmeyen ve her dönem yeşil olarak bilinen Defne, Şen köy’lülerin geçim kaynaklarının arasında yer alıyor.
   

Çınarcık ilçesi sınırları içinde Teşvikiye ve Esenköy beldeleri arasında bulunan Şen Köy, geniş orman arazine sahip bir konumdadır. Şenköy’ün geçim kaynaklarının  temeli olan orman alanları köylülerin birçok ürünü elde etmesine olanak sağlıyor. Şenköy’de yaklaşık 20 hanenin Defne Yapraklarını toplayarak geçimini sağladığını ifade eden Sinan Adalı, Orman işletme müdürlüğü tarafından orman alanlarına Defne ekilmesini istedi. Her yıl yaklaşık 10 ton yaprak topladıklarını belirten Adalı, 1 Ton defne yaprağını 350 TL’ye sattıklarını söyledi.  

Köylülerin talep ettiği Defne yaprağı ne işe yarar?

Defne yaprağı, yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanıldığı gibi tıbbi etkileri de bulunmaktadır. Defne yaprağı(Lauri folium) tentür, çay ve natürel ilaç yapımında kullanılır. Defne yaprakları çorba, balık, et gibi yemeklere koku vermek içinde kullanılır. Defne Yaprağı insan sağlığına iyi geldiği ve bağışıklık sistemlerini güçlendirdiği için tüketilmektedir. Defne Yaprağı çayını içen insanların grip ve soğuk algınlığına karşı korunduğu bilinmektedir. Tüketmeye başladığınız zaman, çok kısa süre içerisinde sizlerde olumlu değişimlerin farkına varacaksınız. Defne yaprağı özellikle, yemeklerin yanına yakıştığı da bilinmektedir. Et ve balık yemeklerine hoş kokusu ile çok yakıştığı için, dünya mutfağında defne yaprağı yerini almıştır. Sizlerde hem faydalı olan bu defne yaprağını yemeklerinizin içinde kullanabilir ya da akşamları çayını yaparak içerseniz, sağlığınızı korumuş olacaksınız. Defne yaprağını çay olarak içerken, tadı biraz acımsı olarak gelebilir. İçerisine biraz süt ya da bir kaç çay kaşığı bal koyarak tatlandırabilirsiniz.

 

      Köşe Yazarları

Ayhan Polat
Kalemin Gölgesi

‘Ahde Vefa Gecesi’nden alnımızın akıyla çıktık
Bülent Gürçam


Yalova ile hesaplaşmak
NESİM KAYA


ÜÇÜNCÜ YOL
 
 

Copyright © 1995 - 2024
       Siyaset  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  

Yalova Haber  -  Çiftlikköy Haber  -  Çınarcık Haber