Anasayfa   -   Künye   -   İletişim 25 Nisan 2024 Perşembe
       Siyaset  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  
 
      
Başlıksız Belge
 Anasayfa    >  Güncel
  Başhekim Han, “Grip önlem alınmazsa Zatürre’ye neden olur”   17.12.2015  
   Kış ayının başlıca hastalıkları arasında gelen Grip, nezle gibi hastalıkların önlem alınmazsa Zatürre’ye neden olabileceğini biliyor musunuz?
   

Çınarcık Devlet Hastanesi Başhekimi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Han, kış hastalıklarının belirtileri, tedavi yöntemi ve korunma yoları hakkında Çınarcık Gazetesi Muhabirine bilgi verdi. Han, Çınarcık Devlet hastanesinde bulunan Dahiliye, Enfeksiyon hastalıkları ve Çocuk Hastalıkları polikliniklerinde bu hastalıkların tedavi yolları konusunda hastalara her türlü hizmetin verildiğini ifade etti.

Kış aylarında virüslere bağlı olarak Enfeksiyon hastalıklarına sık rastlandığını belirten Enfeksiyon hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Ramazan Han, “Bu hastalıkların içinde en sıklıkla gribal hastalıklara rastlıyoruz. Bu hastalık gurubu çocukları daha fazla etkilemesiyle birlikte yetişkinlerde de görülüyor. Oldukça bulaşıcı bir hastalık gurubu olan gribal hastalıklar, birden fazla virüs tarafından meydana getiriliyor ve bunlara bilindiğinin aksine antibiyotiklerin hiçbir etkisi olmuyor. Bulaşıcı olan bu hastalık gurubu, toplu yaşam alanları, okullar, kreşler ve parklarda çocuklar için risk faktörü oluşturuyor. Gribal hastalığın bulaşmasında ve hastalığın oluşmasında en önemli faktör, bağışıklık sisteminin durumudur. Çocukların bağışıklık sistemi daha zayıf olduğu için hastalık gurubu onlarda daha ağır seyrediyor. Mevsim geçişlerinin olduğu aylar özellikle riskin arttığı aylar olarak karşımıza çıkıyor. Vücuda girdikten sonra birkaç gün içerisinde çeşitli belirtilerle kendilerini gösteriyorlar. Çok basit bir hastalık gurubu olarak görülmesine rağmen, Dünya’da çok yüksek sayıda ölüme sebep olabilen bir hastalık gurubudur.”

Enfeksiyon hastalıkları Uzmanı Dr. Han, Gribal hastalık gurubuna zamanında önlem alınmazsa Zatürre’ye neden olabileceğini belirtti. Han “Bağışıklık sisteminin bozulduğu, kanser kemoterapisi alanlar, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç alanlarda, altta yatan hastalığı olan yaşlılar, tansiyon, şeker hastalığı olan hastalar da risk gurubu olarak kabul ediyoruz. Bu hastalık grubunda dikkat etmek gerekiyor. Doktora mutlaka başvurulması gerektiği gibi zamanında tedbir alınmazsa en ağır komplikasyonu olan Zatürre ile karşılaşabiliriz. Mümkün oldukça hastanın hafif bir şekilde atlatmasına yönelik tedaviler yapabiliyoruz. Bunların içinde ilaçlar olduğu gibi bakımda çok önemli bir faktör, C vitamini bol bol alıp böyle mümkün olduğunca hafif geçirmesine yönelik tedbirler alıyoruz.  Gerektiğinde ağır seyredebilineceğini, risk gurubu olanlara uygun tedaviler verebiliyoruz. Hastaneye yatırabiliyoruz. Hapşırık, burun akıntısı, kısmen ateş, halsizlik, terleme ve yorgunluk belirtileri ile karşımıza çıkabiliyor.

Hastalıkta Korunma yollarlı çok önemli, tedavisindense mümkün olduğunca bu hastalıkları kaynağından almamak en önemli faktördü. Önemli tedbirlerin başında başlıca aşı yer alıyor. Doktor tavsiyesine uyularak, zamanında aşıların yapılması bir yıl boyunca muhtemel bu hastalığı yapıcı etkenlere karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. İstirahat bol bol meyve sebze tüketmek, ellerin sık yıkanması, mümkün olduğunca temizlik kurallarına riayet edilmesi başlıca korunma yollarıdır. Bakterili enfeksiyonlar, mevsim şartlarına riayet edilmeden dışarı çıkılması vucüd direncinin düşmesine sebep olabilecek durumlardır. Bu hastalıkların en istemediğim sonucu zatürredir. 

      Köşe Yazarları

Ayhan Polat
Kalemin Gölgesi

‘Ahde Vefa Gecesi’nden alnımızın akıyla çıktık
Bülent Gürçam


Yalova ile hesaplaşmak
NESİM KAYA


ÜÇÜNCÜ YOL
 
 

Copyright © 1995 - 2024
       Siyaset  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  

Yalova Haber  -  Çiftlikköy Haber  -  Çınarcık Haber