Anasayfa   -   Künye   -   İletişim 19 Nisan 2024 Cuma
       Siyaset  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  
 
      
Başlıksız Belge
 Anasayfa    >  Güncel
  Ramazan da ağız kokusunu nedenleri ve ağız kokusunu gidermenin yolları   03.07.2015  
   Çiftlikköy’de kendi kliniğinde hastalarına hizmet veren Diş Hekimi Dr. Esra Irak’tan Ramazan aylarında oluşan ağız kokusunun nedenlerini ve ağız kokusunu gidermenin yollarını açıkladı.
   

Dr.Irak,” Ramazanda halkımızın en çok yaşadığı problemlerden birisi ağız kokusudur. Bu problemi çözümü doğru beslenme ve doğru fırçalama ile olur. Ağız kokusunu önlemek için en önemli yollardan birisi tükürüğü nötrleyecek gıdalar almaktır.  Sahurda çok fazla çay ve kahve tüketilmemelidir. İftar ve sahurda bol bol su içerek tükürük yapısı daha akışkan hale getirilebilir. Sahurda yemeğin ardından oruç vakti başlayana kadar ağızda bir süre karanfil veya taze nane taşınabilir. İftar ve sahurda uygun yiyeceklere ve içeceklere tarçın katılabilir. Ayrıca diş aralarında kalan yiyecek artıklarından kurtulmak için diş ipi kullanılabilir. Ramazan boyunca işlenmiş gıdalardan, şekerli ve yağlı, aşırı baharatlı (sucuk, pastırma vb.) yiyeceklerden kaçınılmalıdır” dedi.

İşte uzmanından ağız kokusunu gidermenin yolları;

Açıklamasına ağız kokusunu gidermenin pratik ve etkili yollarından bahseden Irak, “Bakteri plakları ve yiyecek artıklarını temizlemek için dişler,  iftardan ve sahurdan sonra mutlaka fırçalanmalıdır ve diş ipi kullanılmalıdır. Dişlerinizi fırçalarken dil sırtını ve yanak içlerinizi fırçalanmalıdır. Ağız gargarası kullanımı da koku sorununu hafifletmelidir. İftarda ve sahurda aromalı organik içecekler; yeşil çay, ada çayı vb. tüketilmelidir. 

Ağız kokusunu gideren yiyeceklerin de tüketilmesi bu süreçte çok önemlidir. Örneğin; Limon, Maydanoz , Biberiye , Elma, Armut, Havuç, Turp, Nan, Tarçın ve Yoğurt yemeye azami derece dikkat edilmelidir” diye konuştu.

“Oruçluyken oluşan mide yanmaları “

Oruçluyken mide yanmalarıyla da ilgili açıklama yapan Irak,” Oruç mide asit seviyelerini arttırarak midede yanma, ağırlık hissi ve ağızda kötü ekşi tad ve kokuya yol açabilir. Bunu önlemek için sahurda liften zengin sebze, meyve, fasulye, nohut, v.b. yenebilir” dedi.

 

      Köşe Yazarları

Ayhan Polat
Kalemin Gölgesi

‘Ahde Vefa Gecesi’nden alnımızın akıyla çıktık
Bülent Gürçam


Yalova ile hesaplaşmak
NESİM KAYA


ÜÇÜNCÜ YOL
 
 

Copyright © 1995 - 2024
       Siyaset  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  

Yalova Haber  -  Çiftlikköy Haber  -  Çınarcık Haber