Anasayfa   -   Künye   -   İletişim 25 Nisan 2024 Perşembe
       Siyaset  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  
 
      
Başlıksız Belge
 Anasayfa    >  Eğitim
  Çevreye duyarlı bir proje için Yalova’ya geldiler   20.01.2018  
   Genç Başarı Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen, Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi öğrencilerin kurmuş olduğu Vavelia ve Priroda şirketi öğrencileri, Yalova İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi atölyesinde kağıt üretimi hakkında bilgiler alıp, projeleri için bire bir kağıt ürettiler.
   

18 Ocak 2018 Perşembe günü, kağıt üretimi için Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi, 10. sınıf öğrencileri Yusuf Ersel Kara ve Ahmet Hakan Döğüşcü ile onlara eşlik eden, Rehber öğretmen Ayşe Kaya, İngilizce öğretmenleri Başak Gökmen ile Füsun Aslangeri, Yalova İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi atölyesinde, Aytekin Vural ve Şennur Aksoy’a konuk oldular.

 

Kaya, ‘Yalova bize kapılarını açtı’

Projelerinde yer alan, Tohumlu kese kağıdı üretmek için, İstanbul ve İstanbul dışındaki birçok kağıt fabrikalarını aradıklarını, kendilerine yardımcı bir kurum bulamadıklarını söyleyen Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Ayşe Kaya; “Yalova’da İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi ve kağıt üretim tesisi olduğunu öğrendik. Yalova Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Sn. Yasemin Kaşıkçı’ya ulaştık. Oda Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ayhan Polat ile birlikte, konuyu Yalova İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi ve atölye yetkilileri Aytekin Vural ve Şennur Aksoy’a anlattılar. Aytekin Vural ve Şennur Aksoy hocalarımız, Yalova Belediye Başkanının onaylaması durumunda her türlü yardımı yapabileceklerini söyleyince, Yalova Belediyesinden gerekli izinleri aldık. 18 Ocak 2018 günü Yalova’ya gelerek, Yalova İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi atölyesinde, öğrencilerimizin kağıt üretme şekli, Aytekin Vural ve Şennur Aksoy’dan öğrencilerimiz öğrendi. Proje için gerekli kağıtların üretimlerini de gün içinde gerçekleştirdik. Tohumlu Kese Kağıdı da projemizde yer alan geri dönüşümü olan 4 seçeneğin içinde yer alan önemli done oldu” şeklinde konuştu.

 

Kaya; ‘Hedefimiz öğrencilerimizde çevre duyarlılığını yaratmak’

Kaya, liseler arası düzenlenen yarışmada öğrencilerin yapmış oldukları ürünlerin özgünlüğü, yaratıcılığı ve diğer liselerin ürünlerinden farklı yaratıcılıkta olmasıyla ancak Avrupa’da ki liselerle projenin yarışabileceğini söyledi.

Kaya; “Günümüzde, çevrenin, doğanın katliamı söz konusu. Özellikle, ülkemizde genel olarak çarpık bir yapılaşma var. Topraktan, doğadan bir uzaklaşma söz konusu. Buradaki esas amacımız kullanmış olduğumuz kağıtların çöp olmadığını, bunların doğayla tekrar bizim hayatımıza geri dönebileceğini, sadece tohum eklendiğinde yeşil bir çevre ve yeşil bir Türkiye yaratılabilmek amaçlı bir projedir. Ayrıca bu projeyle, öğrencilerimizi çevre konusunda bilinçlendirmek ve onlarda çevre duyarlılığını yaratmaktır. Yaşamış olduğumuz şehirler, tamamen yapılaşma üzerine kurulu olduğundan, bizde tam tersine yapılaşma yerine daha doğal bir çevre, daha yeşil bir çevre, insana, hayvana ve aynı zamanda doğaya değer veren ve bunu baz alan bir proje ile okulumuzu Türkiye liseler arası doğasever bir proje ile temsil etmek istediğimizden bugün Yalova İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi atölyesindeyiz” dedi.

 

Kaya, ‘Ürünlerin geliriyle bağış yapılacak’

Ürünlerin geliriyle bağışta bulunacaklarını söyleyen Kaya; “Temamıza yönelik ürünlerimiz, “Tohumlu kalem, tasarımları bize ait not defterleri, bez çantalar, daha önce denenmemiş ve fikri bize ait olan Yalova İbrahim Müteferrika Kâğıt müzesinde öğrencilerimizin üreteceği tohumlu kese kâğıdı” yer almaktadır.

Ayraç ve tohumlu çiçekler üreterek, bunları da ürünlerimizin arasına ekledik. Ürettiğimiz ürünleri pazarlayarak satıştan elde ettiğimiz gelirle, %50’si yardıma ihtiyacı olan kişilere, %20’si TEMA Vakfına, %15’i LÖSEV’e, %15’i de hayvanların bakımı için harcıyoruz.

Okul bünyesinde kurulan, Vavelia ve Priroda tasarım şirketi olarak; insan, doğa ve hayvanlara verdiğimiz değerle, kalplerinizde de yer vermeyi istiyoruz. Vavelia ve Priroda dendiğinde, akıllara gelecek şey; insan, doğa ve hayvan haklarını korumaya gönül vermiş bir grup öğrencinin gelmesi” şeklinde konuştu.

 

Kaya, ‘Bize destek oldular’

Yalova İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi atölyesinde kağıt üretiminde ki öneminden de bahseden Kaya; “Yalova, diğer şehirler ve belediyelerle kıyaslandığında en azından böyle bir müzeye sahip olduğu için çok şanslı bir il. Atatürk’ün, ‘Benim Kentim’ dediği bir şehirde, çevreye duyarlı bir projede destek görüyor olmak ise bir başka anlam taşıyor okulumuz için.

Hem kağıt üretim aşamasında, hem de okulumuz öğrencilerine ve öğretmenlerine kapılarını açarak bilgilendirme anlamında bize destek olduğu için Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Jülide Güner’e, Aytekin Vural ve Şennur Aksoy hocalarımıza, Yalova Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Sn. Yasemin Kaşıkçı’ya, Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ayhan Polat çok teşekkür ediyoruz.

Yalova kentiyle bu vesileyle sıcak bir bağ kurmuş olduk. Okulumuzun böyle bir projesi olmasaydı, Yalova İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi ve atölyesini tanıma şansımız olmayacaktı” şeklinde konuştu.

Vural, ‘Lise öğrencilerin projesi bizi heyecanlandırdı’

Öğrencilere verdiği eğitimden bahseden İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi ve atölye sorumlusu, sanat tarihçisi Aytekin Vural; ‘’Yaklaşık 5 yıldır açık olan müzemizde yüzlerce proje yaptı. Bu sefer Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri bizlere misafir oldu. Güzel bir fikir geliştirmişler. Tohumlu kağıt üretimi bizimde heyecan duyduğumuz bir proje. Ambalaj sanayisinde kullanılabilecek bu kağıtlar, ambalaj olarak kullanıldıktan sonra tekrar toprağa gömülecek, yani çöp olmayacak. Yeni bir ağacın ve çiçeğin oluşmasını sağlayacak. Bizde, Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi öğrencilerine ve öğretmenlerine yürekten teşekkür ediyoruz. Çünkü, farklı bir eğitim projesi. Genellikle farklı bilimsel projeler yapıyoruz ama lise öğrencilerinin böyle bir proje geliştirmesi bizi heyecanlandırdı. İnanıyoruz ki başarıyla sonuçlanacak. Takdire şayan bir çalışma. Öğrencilerimiz tebrik ediyoruz. Yalova’ya her zaman Yalova’ya geldik, gördük ve destek aldık. Kağıt yapımını aşama aşama öğrencilerimizle birlikte başka etkinliklerde de, İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi’ne ağırlıyoruz” diye konuştu.

 

Başkan Yardımcısı Güner, Vural ve Aksoy’a plaket

Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Jülide Güner’i makamında ziyaret eden, Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi öğretmenleri ve 10. sınıf öğrencisi Yusuf Ersel Kara, desteklerinden dolayı Güner’e plaket takdim etti.

Plaket için teşekkür eden Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Jülide Güner; “Tohumlu kağıt üretiminde desteğimiz olduysa ne mutlu bize. Bu tarz projeleri her zaman destekleriz. Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi öğrencilerini Yalova’da misafir edip, kağıt müzemizin atmosferini her zaman tatmalarını isteriz. Öğrencileri Yalova’da ağırlamaktan büyük onur duyarız” şeklinde konuşarak, misafirlerine Yürüyen Köşk Çınarı kolonyası hediye etti.

İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi Sorumlusu Aytekin Vural ve Şennur Aksoy’a da, kağıt üretimi konusunda verdikleri bilgilerden dolayı teşekkür plaketi takdim eden Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri, gün içinde öğretmenleri ile Yalova’dan ayrıldılar. Haber/ Foto: Kader GÖÇER

 

      Köşe Yazarları

Ayhan Polat
Kalemin Gölgesi

‘Ahde Vefa Gecesi’nden alnımızın akıyla çıktık
Bülent Gürçam


Yalova ile hesaplaşmak
NESİM KAYA


ÜÇÜNCÜ YOL
 
 

Copyright © 1995 - 2024
       Siyaset  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  

Yalova Haber  -  Çiftlikköy Haber  -  Çınarcık Haber